Test your reasoning ability with the following brain teasing riddles

1. Riddle: What has to be broken before you can use it?
Answer: An egg

2. Riddle: I’m tall when I’m young, and I’m short when I’m old. What am I?
Answer: A candle

3. Riddle: What month of the year has 28 days?
Answer: All of them

4. Riddle: What is full of holes but still holds water?
Answer: A sponge

5. Riddle: What question can you never answer yes to?
Answer: Are you asleep yet?

6. Riddle: What is always in front of you but can’t be seen?
Answer: The future

7. Riddle: There’s a one-story house in which everything is yellow. Yellow walls, yellow doors, yellow furniture. What color are the stairs?
Answer: There aren’t any—it’s a one-story house.

8. Riddle. What can you break, even if you never pick it up or touch it?
Answer: A promise

9. Riddle: What goes up but never comes down?
Answer: Your age

10. Riddle: A man who was outside in the rain without an umbrella or hat didn’t get a single hair on his head wet. Why?
Answer: He was bald.

11. Riddle: What gets wet while drying?
Answer: A towel

12. Riddle: What can you keep after giving to someone?
Answer:
Your word

13. Riddle: I shave every day, but my beard stays the same. What am I?
Answer: A barber

14. Riddle: You see a boat filled with people, yet there isn’t a single person on board. How is that possible?
Answer: All the people on the boat are married.

15. Riddle: You walk into a room that contains a match, a kerosene lamp, a candle and a fireplace. What would you light first?
Answer: The match

16. Riddle: A man dies of old age on his 25 birthday. How is this possible?
Answer: He was born on February 29.

17. Riddle: I have branches, but no fruit, trunk or leaves. What am I?
Answer: A bank

18. Riddle: What can’t talk but will reply when spoken to?
Answer: An echo

19. Riddle: The more of this there is, the less you see. What is it?
Answer: Darkness

Riddles for Kids

20. Riddle: David’s parents have three sons: Snap, Crackle, and what’s the name of the third son?
Answer: David

21. Riddle: I follow you all the time and copy your every move, but you can’t touch me or catch me. What am I?
Answer: Your shadow

22. Riddle: What has many keys but can’t open a single lock?
Answer: A piano

23. Riddle: What can you hold in your left hand but not in your right?
Answer: Your right elbow

24. Riddle: What is black when it’s clean and white when it’s dirty?
Answer: A chalkboard

25. Riddle: What gets bigger when more is taken away?
Answer: A hole

26. Riddle: I’m light as a feather, yet the strongest person can’t hold me for five minutes. What am I?
Answer: Your breath

27. Riddle: I’m found in socks, scarves and mittens; and often in the paws of playful kittens. What am I?
Answer: Yarn

28. Riddle: Where does today come before yesterday?
Answer: The dictionary

29. Riddle: What invention lets you look right through a wall?
Answer: A window

30. Riddle: If you’ve got me, you want to share me; if you share me, you haven’t kept me. What am I?
Answer: A secret

31. Riddle: What can’t be put in a saucepan?
Answer: It’s lid

32. Riddle: What goes up and down but doesn’t move?
Answer: A staircase

33. Riddle: If you’re running in a race and you pass the person in second place, what place are you in?
Answer: Second place

34. Riddle: It belongs to you, but other people use it more than you do. What is it?
Answer: Your name

35. Riddle: What has lots of eyes, but can’t see?
Answer: A potato

36. Riddle: What has one eye, but can’t see?
Answer: A needle

37. Riddle: What has many needles, but doesn’t sew?
Answer: A Christmas tree

38. Riddle: What has hands, but can’t clap?
Answer: A clock

39. Riddle: What has legs, but doesn’t walk?
Answer: A table

40. Riddle: What has one head, one foot and four legs?
Answer: A bed

41. Riddle: What can you catch, but not throw?
Answer: A cold

42. Riddle: What kind of band never plays music?
Answer: A rubber band

43. Riddle: What has many teeth, but can’t bite?
Answer: A comb

44. Riddle: What is cut on a table, but is never eaten?
Answer: A deck of cards

45. Riddle: What has words, but never speaks?
Answer: A book

46. Riddle: What runs all around a backyard, yet never moves?
Answer: A fence

47. Riddle: What can travel all around the world without leaving its corner?
Answer: A stamp

48. Riddle: What has a thumb and four fingers, but is not a hand?
Answer: A glove

49. Riddle: What has a head and a tail but no body?
Answer: A coin

50. Riddle: Where does one wall meet the other wall?
Answer: On the corner

51. Riddle: What building has the most stories?
Answer: The library

52. Riddle: What tastes better than it smells?
Answer: Your tongue

53. Riddle: What has 13 hearts, but no other organs?
Answer: A deck of cards

54. Riddle: It stalks the countryside with ears that can’t hear. What is it?
Answer: Corn

55. Riddle: What kind of coat is best put on wet?
Answer: A coat of paint

56. Riddle: What has a bottom at the top?
Answer: Your legs

57. Riddle: What has four wheels and flies?
Answer: A garbage truck

58. Riddle:
I am an odd number. Take away a letter and I become even. What number am I?
Answer: Seven

59. Riddle: If two’s company, and three’s a crowd, what are four and five?
Answer: Nine

60. Riddle: What three numbers, none of which is zero, give the same result whether they’re added or multiplied?
Answer: One, two and three

61. Riddle: Mary has four daughters, and each of her daughters has a brother. How many children does Mary have?
Answer: Five—each daughter has the same brother.

62. Riddle: Which is heavier: a ton of bricks or a ton of feathers?
Answer: Neither—they both weigh a ton.

63. Riddle: Three doctors said that Bill was their brother. Bill says he has no brothers. How many brothers does Bill actually have?
Answer: None. He has three sisters.

64. Riddle: Two fathers and two sons are in a car, yet there are only three people in the car. How?
Answer: They are a grandfather, father and son.

65. Riddle: The day before yesterday I was 21, and next year I will be 24. When is my birthday?
Answer: December 31; today is January 1.

66. Riddle: A little girl goes to the store and buys one dozen eggs. As she is going home, all but three break. How many eggs are left unbroken?
Answer: Three

67. Riddle: A man describes his daughters, saying, “They are all blonde, but two; all brunette but two; and all redheaded but two.” How many daughters does he have?
Answer: Three: A blonde, a brunette and a redhead

68. Riddle: If there are three apples and you take away two, how many apples do you have?
Answer: You have two apples.

69. Riddle: A girl has as many brothers as sisters, but each brother has only half as many brothers as sisters. How many brothers and sisters are there in the family?
Answer: Four sisters and three brothers

70. Riddle:
What five-letter word becomes shorter when you add two letters to it?
Answer: Short

71. Riddle: What begins with an “e” and only contains one letter?
Answer: An envelope

72. Riddle: A word I know, six letters it contains, remove one letter and 12 remains. What is it?
Answer: Dozens

73. Riddle: What would you find in the middle of Toronto?
Answer: The letter “o”

74. Riddle: You see me once in June, twice in November and not at all in May. What am I?
Answer: The letter “e”

75. Riddle: Two in a corner, one in a room, zero in a house, but one in a shelter. What is it?
Answer: The letter “r”

76. Riddle: I am the beginning of everything, the end of everywhere. I’m the beginning of eternity, the end of time and space. What am I?
Answer: Also the letter “e”

77. Riddle: What 4-letter word can be written forward, backward or upside down, and can still be read from left to right?
Answer: NOON

78. Riddle: Forward I am heavy, but backward I am not. What am I?
Answer: The word “not”

79. Riddle: What is 3/7 chicken, 2/3 cat and 2/4 goat?
Answer: Chicago

80. Riddle: I am a word of letters three; add two and fewer there will be. What word am I?
Answer: Few

81. Riddle: What word of five letters has one left when two are removed?
Answer: Stone

82. Riddle: What is the end of everything?
Answer: The letter “g”

83. Riddle: What word is pronounced the same if you take away four of its five letters?
Answer: Queue

84. Riddle: I am a word that begins with the letter “i.” If you add the letter “a” to me, I become a new word with a different meaning, but that sounds exactly the same. What word am I?
Answer: Isle (add “a” to make “aisle”)

85. Riddle: What word in the English language does the following: The first two letters signify a male, the first three letters signify a female, the first four letters signify a great, while the entire world signifies a great woman. What is the word?
Answer: Heroine

Really Hard Riddles

86. Riddle: What is so fragile that saying its name breaks it?
Answer: Silence.

87. Riddle: What can run but never walks, has a mouth but never talks, has a head but never weeps, has a bed but never sleeps?
Answer: A river

88. Riddle: Speaking of rivers, a man calls his dog from the opposite side of the river. The dog crosses the river without getting wet, and without using a bridge or boat. How?
Answer: The river was frozen.

89. Riddle: What can fill a room but takes up no space?
Answer: Light

90. Riddle: If you drop me I’m sure to crack, but give me a smile and I’ll always smile back. What am I?
Answer: A mirror

91. Riddle: The more you take, the more you leave behind. What are they?
Answer: Footsteps

92. Riddle: I turn once, what is out will not get in. I turn again, what is in will not get out. What am I?
Answer: A key

93. Riddle: People make me, save me, change me, raise me. What am I?
Answer: Money

94. Riddle: What breaks yet never falls, and what falls yet never breaks?
Answer: Day, and night

95. Riddle: What goes through cities and fields, but never moves?
Answer: A road

96. Riddle: I am always hungry and will die if not fed, but whatever I touch will soon turn red. What am I?
Answer: Fire

97. Riddle: The person who makes it has no need of it; the person who buys it has no use for it. The person who uses it can neither see nor feel it. What is it?
Answer: A coffin

98. Riddle: A man looks at a painting in a museum and says, “Brothers and sisters I have none, but that man’s father is my father’s son.” Who is in the painting?
Answer: The man’s son

99. Riddle: With pointed fangs I sit and wait; with piercing force I crunch out fate; grabbing victims, proclaiming might; physically joining with a single bite. What am I?
Answer: A stapler

100. Riddle: I have lakes with no water, mountains with no stone and cities with no buildings. What am I?
Answer: A map

101. Riddle: What does man love more than life, hate more than death or mortal strife; that which contented men desire; the poor have, the rich require; the miser spends, the spendthrift saves, and all men carry to their graves?
Answer: Nothing