Nigeria Current affairs quiz questions

Question 1: Nigeria’s current president

Answer: Muhammadu Buhari

Question 2: Current vice president

Answer: Prof. Yemi Osinbajo

Question 6: Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

Question 7: What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

Question 8: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 9: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 10: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 11: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 12: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 13: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 14: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 15: Capital of Nigeria

Answer: Abuja

Question: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question 16: What is the name of Nigerian senior national team in football (men team)?

Answer: Super Eagles

Question 17: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

Question 18: Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?

Answer: Grace Alele Williams

Question 19: Who gave Nigeria her name?

Answer: Flora Shaw

Question 20: Who designed the Nigerian flag?

Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

Question 21: Who was the first man to buy a car in Nigeria?

Answer: Bob Jensen

Question 22: Who was the first woman to buy a car in Nigeria?

Answer: Funmilayo Ransome Kuti

Question 23: Which was the first TV station in Nigeria?

Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

Question 24: When was Nigeria formed?

Answer: 1914

Question 25: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

Question 26: Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Answer: Wole Soyinka

Question 27: Who is the Nigerian current speaker of House of the Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

Question 28: What is the premier university in Nigeria?

Answer: University of Ibadan

Question 29: Who is the minister for education in Nigeria?

Answer: Adamu Adamu

Question 30: Who is the current chief justice of Nigeria?

Answer: Walter Samuel Nkanu Onnoghen

Question 31: When did Nigeria have her independent?

Answer: 1st October 1960

Question 32: When Nigeria did become a republic?

Answer: 1st October 1963

Question 33: When was the first military coup carried out in Nigeria?

Answer: 1966

Question 34: How many local Government do we have in Nigeria?

Answer: 774

Question 35: Who is the first Nigerian president?

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

Question 36: Who was Nigerian first executive president?

Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

Question 37: Who was the Nigerian first prime minister?

Answer: Abubakar Tafawa Balewa

Question 38: What is the largest continent in the world?

Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

Question 39: What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 40: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 41: Who is the current Senate President in Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

Question 42: Which country’s flag is called the Union Jack?

Answer: Great Britain

Question 43: What is centenary?

Answer: 100 years

Question 44: What is Nigeria?

Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

Question 45: Nigeria’s Chief of Defence Staff

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin

Question 46: Who is Nigeria’s Chief of Army Staff?

Answer: Lt-General T.Y. Buratai

Question 47: Who is Nigeria’s Chief of Naval Staff?

Answer: Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas

Question 48: Who is Nigeria’s Chief of Air Staff?

Answer: Air Marshal Sadique Abubakar

Question 49: Who is the current NAFDAC Director General?

Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

Question 50: Who is the current Inspector General of police?

Answer: IGP Solomon Arase

Question 51: Current chairman of the African Union

Answer: Abdel Fattah el-Sisi

Question 52: Who is the secretary General of the united nations

Answer: António Guterres

Question 53: Who is the current minister of education?

Answer: Adamu Adamu

Question 54: Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers – Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

Question 55: What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Strength

Question 56: Mention 9 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark, Bukola Saraki, Ahmed Ibrahim Lawan

Question 57: What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?

Answer: Dignity

Question 58: What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?

Answer: Nigerian’s fertile soil

Question 59: What does the white colour in Nigerian flag stand for?

Answer: Peace

Question 60: What does the green colour in Nigerian flag represent?

Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

Question 61: Who is the current minister of finance?

Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

Question 62: Who is the current minister of defence?

Answer: Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

Question 63: Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

Question 64: What was the first capital city in Nigeria?

Answer: Calabar

Question 65: Who is the current minister of FCT?

Answer: Mohammed Musa Bello

Question 66: Who is the current Nigerian Deputy Senate president?

Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

Question 67: When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup

Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

Question 68: Which country won the 2018 world cup?

Answer: France

Question 69: Where was crude oil first discovered in Nigeria?

Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State Question:. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?

Question 70: Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?

Answer: President Muhammudu Buhari

Question 71: When was the Nigerian Naira introduced?

Answer: 1st January 1973

Question 72: What are the five largest Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

Question 73: What is the full meaning of UNICEF?

Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

Question 74: When were the currency notes introduced?

Answer: 100 Naira:1999, 200 Naira in 2000, 500 Naira in 2001 and 1000 Naira on October 12, 2005

Question 75: How many ministers do we have in Nigeria?

Answer: 43

Question 76: With which countries does Nigeria share boundaries?

Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

Question 77: Representative democracy is best characteristic by

Answer: free elections and proper registers of voters

Question 78: While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at

Answer: influencing governmental decisions

Question 79: When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

Answer: an indirect election

Question 80: An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a

Answer: by election

Question 81: Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

Question 82: The major advantage of the secret ballot is that

Answer: it ensures the anonymity of each voter

Question 83: In a one party state

Answer: the ruling party is the only legal party

Question 84: A cabinet system of government is practiced in

Answer: Britain and Canada

Question 85: A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called

Answer: a dissolution

Question 86: The constitution of the federal republic of Nigeria

Answer: promotes unity of diversity

Question 87: The transfer of authority to local government council is known as

Answer: delegation

Question 88: The principle of anonymity of civil servants means that they

Answer: Are credited or blamed for any thing they do

Question 89: The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

Question 90: Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria

Answer: farmers

Question 91: The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the

Answer: Richards constitution

Question 92: A popular principle of colonial administration in British west Africa was

Answer: indirect rule

Question 93: The first governor-general of colonial Nigeria was

Answer: Lord Lugard

Question 94: The first military government in Nigeria was headed by

Answer: General Agunyi Ironsi

Question 95: The first general election in Nigeria was hold in

Answer: 1959

Question 96: The supreme organ of the U.N O is the

Answer: general assembly

Question 97: Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of

Answer: 1976

Question 98: A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues

Answer: Whip

Question 99: A system in which no single person serves as the chief executive is known as

Answer: Parliamentary

Question 100: A social system in which power is derived from control over land is called

Answer: Feudalism

Question 101: “Rule of Law” refers to situation in which

Answer: Laws are supreme

Question 102: An important principle of the civil service is

Answer: Anonymity

Question 103: Which of these constitution recognized local government as the third tier of government

Answer: the 1979 constitution

Question 104: A condition for judicial independence is the appointment of judges by the

Answer: Judicial service Commission

Question 105: The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that

Answer: More states should be created in the federation

Question 106: The second military coup in Nigeria took place on

Answer: July 29, 1966

Question 107: One of these was in existence before the outbreak of the second world war

Answer: The League of Nations

Question 108: An important advantage of creating more constitution in a federal state is to

Answer: Enhance the People participation

Question 109: Under the Presidential system

Answer: c. The president may come from any of the parties

Question 110: Public opinion is important because it

Answer: Lets government know what the people want

Question 111: Bicameral legislature exists

Answer: To prevent the concentration of power on legislative house

Question 112: Africans were first elected to the legislative council in British West Africa in

Answer: Ghana

Question 113: One of the functions of the Ministry of external affairs is the

Answer: Promotion of national interests

Question 114: The leader of the Northern People’s congress was

Answer: Ahmadu Bello

Question 115: The idea of democracy started with the

Answer: The earliest democracy in the world began with the work of a man named Cleisthenes, in Athens (Greece), in 510 BC.

Question 116: In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called

Answer: Proletariats

Question 117: Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?

Answer: Riots 22 The branch of government responsible for implementing laws is the

Question 118: In a democracy, sovereignty is vested in

Answer: The community

Question 119: Universal Adult Suffrage means all

Answer: Qualified citizens can vote

Question 120: A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called

Answer: An Appropriation bill

Question 121: Nigeria’s 36 States with their Capitals

Answer:

Note: Current Minister of Abuja Federal Capital Territory (FCT) is Muhammed Musa Bello

Question 122: Current Governors of Nigeria’s 36 States

Answer:

Question 123: CBN Governor

Answer: Godwin Emefiele

Question 124: When was the Nigeria 2019 General Election held?

Answer: February 23 2019

See More current affairs from myschoolibrary