Part 2 of NIGERIAN CURRENT AFFAIRS (UPDATED)

26. Who is the current INEC Chairman? Mahmood Yakubu

27. Who is current Chief of Army Staff? Gen. Tukur Yusuf Buratai

28. Who discovered River Niger? Mungo Park

29. Who coined the name “Nigeria”? Flora Luggard

30. The first trade in Nigeria was held in what year? 1953

31. The highest mountain in Africa is? Mt Kilimanjaro in Tanzania

32. The Largest River in the World is? Mississippi

33. The largest city in the world is? New York

34. Coldest country in the world is? Russia

35. The largest River in Nigeria is? River Niger

36. The United Nations was founded in what year? 1945

37. ECOWAS was founded in what year? 1975

38. The largest city in West Africa is? Ibadan

39. The twin towers ( World Trade Centre ) was bombed in what year? Sept 11, 2001 by Osama Bin Laden Terrorist group

40. The league of Nations was founded in what year? 1920

41. Central Bank of Nigeria was established in what year? 1959

42. The smallest continent in the world is? Australia

43. The First World War started in what year? 1914

44. The First World War ended in what year? 1919

45. The least populated country in the world is? Vatican city

46. Who hosted the 2010 FIFA World Cup? South Africa

47. Nigeria is divided into how many geo-political zones? 6

48. The most populated country in the world is? China

49. The largest Island in the world is? Greenland

50. The Eifel’s Tower is located in what country? France

51. Eifel’s Tower was built in what year? 1889 by Gustave

52. The Nigerian to win a Nobel Laureate is? Prof. Wole Soyinka

53. N.Y.S.C was established in what year? 1973

54. Nigeria Civil War started and ended in what year? 1967-1970

55. Nigeria changed to use of Naira and kobo in what year? 1973

56. The largest continent in the world is? ASIA

57. The youngest judge in the whole world is John Payton

58. The first military coup carried out in Nigeria was in 1966.

59. Who formed the first political party in Nigeria?Answer: Herbert Macaulay

Answer: Herbert Macaulay

60. Question: What was the first political party in Nigeria?

Answer: NNDP

61. Who is the current president of Nigeria?

Answer: Muhammadu Buhari

62. Who is the current vice president of Nigeria?

Answer: Yemi Osinbajo

62. What does the eagle in the Nigerian coat of armrepresent?

represent?

Answer: Strength

63. Representative democracy is best characteristic byAnswer: free elections and proper registers of voters

Answer: free elections and proper registers of voters

64. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim atAnswer: influencing governmental decisions

Answer: influencing governmental decisions

65. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it isAnswer: an indirect election

Answer: an indirect election

66. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called aAnswer: by election

Answer: by election

67. Which of these countries does NOT operate a federal constitution

Answer: France

68. The major advantage of the secret ballot is thatAnswer: it ensures the anonymity of each voter

Answer: it ensures the anonymity of each voter

69. In a one party stateAnswer: the ruling party is the only legal party

Answer: the ruling party is the only legal party

70. A cabinet system of government is practiced inAnswer: Britain and Canada

Answer: Britain and Canada

71. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is calledAnswer: a dissolution

Answer: a dissolution

72. The constitution of the federal republic of NigeriaAnswer: promotes unity of diversity

Answer: promotes unity of diversity

73. The transfer of authority to local government council is known asAnswer: delegation

Answer: delegation

74. The principle of anonymity of civil servants means that theyAnswer: are credited or blamed for any thing they do

Answer: are credited or blamed for any thing they do

75. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were

Answer: UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,

76. Which of the following is NOT a pressure group in NigeriaAnswer: farmers

Answer: farmers

NIGERIAN WOMEN CURRENT AFFAIRS

77. Who was the first female editor of a daily newspaper? Dr. Doyin Abiola

78. Who was the first Nigerian female novelist? Mrs Flora Nwakpa

79. Who was the first female winner of an Olympic gold medal? Miss Chioma Ajunwa

80. Who was the first female Senior Advocate of Nigeria? Mrs Folake Solanke

81. Who was the first female Vice Chancellor? Prof. Grace Alele Williams

82. Who was the first female Pilot? Mrs Chinyere Onyemaucheya

83. Who was the first female Judge? Mrs Rose Menye-Ukeje

84. Who was the first female Political Activist? Mrs Margaret Ekpo

85. Who was the first female Deputy Inspector General of Police? Mrs Bisi Ugowe

86. Who was the first female Doctor? Dr Elizabeth Awonyi Abimbola

87. Who was the first female Governor in Nigeria? Mrs Virginia Etiaba

88. Who was the first female to buy a car? Mrs Efuroye Tinubu

89. Who was the first female to drive a car? Mrs Olufunmilayo Ransome Kuti

90. Who was the first female Speaker of the House of Assembly? Mrs Patricia Eteh

USEFUL LEGAL TERMS YOU NEED TO KNOW

Governmental Terms to Know

  • Democracy: is the government of the people by the people and for the people.
  • Kakistocracy: is the government by the worst class of citizens.
  • Oligarchy: this is the government by the rich (influential class of citizens).
  • Rule of law: this is the restriction of the arbitrary exercise of power by subordinating it to well-defined and established laws. It’s the supremacy of law over everybody.
  • Political party: this consist of a group of people with distinct aims and objectives involving in political activities seeking to obtain control of government.
  • Dictatorship: this is a system of government under a military ruler. It’s a ruler who doesn’t consult anyone but takes decision himself.
  • Monarchy: this is also known as kingship. It’s when the ruler(King) rules for his lifetime and passes the position to his blood as an inheritance.
  • Autocracy: this is a government by a sovereign government with uncontrollable authority.
  • Amnesty: is a general pardon by a government to a certain class of offenders.
  • Election: This is a system of selecting a ruler by voting.
  • Affidavit: A written statement that may be presented as evidence
  • Alibi: A defence that a person charged with a criminal offence was elsewhere when the offence was committed and therefore cannot be responsible for it.
  • Solicitor: A person qualified to conduct legal matters.
  • Plaintiff: A person who brings an action in court to seek redress from another called the defendant.

NIGERIAN NATIONALISTS YOU NEED TO KNOW

  • Herbert Macaulay
  • Nnamdi Azikwe
  • Obafemi Awolowo
  • Tafawa Balewa
  • Ahmadu Bello
  • Anthony Enaghoro
  • Eyo Ita
  • Nyong Essien
  • Mbonu Ojike
  • Joseph Tarka
  • Ernest Okoli
  • Michael Okpara
  • Akanu Ibiam
  • King Jaja of Opobo
  • King Kosoko of Lagos
  • Oba Ovaremi of Benin
  • Dennis Osadebe

PART B OF THE NIGERIA CURRENT AFFAIRS FROM 1960

1. Who formed the first political party in Nigeria?
A. obasanjo
B. Osama
C. Obi
D. Herbert Macaulay

2. What was the first political party in Nigeria?
A. APC
B. PDP
C. NNDP
D. AD

3. Who is the current president of Nigeria?
A. Obasanjo
B. Saraki
C. Buhari
D. Jonathan

4. Who is the current vice president of Nigeria?
A. Osinbajo
B. Atiku
C. Peter obi
D. Namadi sambo

5. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
A. peace
B. Terror
C. Agriculture
D. Strength
Answer: Strength

6. Representative democracy is best characteristic by

(A) free elections and proper registers of voters
(B) a politically educated electorate
(C) rule by the interest group
(D) proper constituencies and a real choice of candidates

07. While political partial parties aim at forming a government pressure groups aim at
A. causing social unrest
B. influencing governmental decisions
C. controlling nation’s economy
D. getting workers to unite

8. When the electorate vote for representatives who is turn vote on their behalf we say it is

A. an indirect election
B. an unfair election
C. a disputed election
D. a rigged electron

9. An election which is conducted to fill a vacant seat in a legislature is called a
A. by election
B. general election
C. referendum
D. plebiscite

10. Which of these countries does NOT operate a federal constitution
A. USA
B. Nigeria
C. Canada
D. France

11. The major advantage of the secret ballot is that
A. it is faster than other systems
B. nobody can be prevented from voting
C. it ensures the anonymity of each voter
D. losers can ask for another secret voter

12. In a one party state

(A) there are no free citizens
(B) the communist party is the only legal party
(C) the ruling party is the only legal party
(D) elections to be legislature are held at the party’s conferences

13. A cabinet system of government is practiced in

A. Britain and Canada
B. the soviet union
C. all European Countries including Britain
D. the United State of America

14. A proclamation by the head of state ending a session of parliament is called
A. a dissolution
B. an adjournment
C. a prorogation
D. a devolution

15. The constitution of the federal republic of Nigeria
(A) promotes unity of diversity
(B) allows for the dominance of the minority ethnic groups
(C) concentrates governmental power at on one level of government
(D) ensures the dominance of one political party.

16. The transfer of authority to local government council is known as
A. delegation
B. fusion
C. fragmentation
D. devolution

17. The principle of anonymity of civil servants means that they
A. are not the servant of a particular government
B. are trained for the duties they perform
C. are credited or blamed for any thing they do
D. have a career

18. The six registered political parties in Nigeria in 1982 were
A. UPN, NPN, PPA, PPP, NPP, and NAP
B. UPN, GNPP, NAP, PRP, NPP, NPN,
C. NPN, UPN, NPP, PRP, PPP NNDP,
D. NPC, GNPP, PRP, UPN, NPP and PPA

19. Which of the following is NOT a pressure group in Nigeria
A. farmers
B. the Nigerian union of teachers (NUT)
C. Nigeria medical associate (NMA)
D. Academic staff union of university (ASUU)

20. The N.C.N.C sent a delegation to London in 1947 to protest against the
A. burns constitution
B. Richards constitution
C. Littleton constitution
D. Macpherson constitution

21. A popular principle of colonial administration in British west Africa was
A. association
B. indirect rule
C. paternalism
D. assimilation

22. The first governor-general of colonial Nigeria was
A. sir, Hugh Clifford
B. sir James Robertson
C. lord Lugard
D. sir Ralph moore.

23. The first military government in Nigeria was headed by
A. General Yakubu Gowon,
B. General Agunyi Ironsi
C. General M. Mohammed
D. General O. Obasanjo.

24. The first general election in Nigeria was hold in
A. 1933
B. 1952
C. 1955
D. 1959

25. The supreme organ of the U.N O is the
A. General assembly
B. secretary general
C. world court
D. world bank

ANSWERS

1D 2C 3C 4A 5D 6A 7B 8A 9A 10D

11C 12C 13A 14A 15A 16A 17C 18B 19A 20B

21B 22C 23B 24D 25A

Current Affairs Two

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of
a. 1966
b. 1976
c. 1984
d.1987

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
a. Party leaders
b. Speaker of the House
c. Clerk of the House
d. Whip

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as
a. Republican
b. Revolutionary
c. Collegial
d. Parliamentary

4. A social system in which power is derived from control over land is called
a. Oligarchy
b. Feudalism
c. Socialism
d. Welfarism

5. “Rule of Law†refers to situation in which
a. Lawyers are the rulers
b. Laws are supreme
c. The judiciary is independent
d. Parliament makes laws

6. An important principle of the civil service is
a. Authoritarianism
b. Anonymity
c. Nepotism
d. Partisanship

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government
a. The 1946 Constitution
b. The 1960 constitution
c. The 1963 constitution
d. the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the
a. Civil service commission
b. Judicial service Commission
c. Low Review Commission
d. The 1979 constitution

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that:
a. More states should be created in the federation
b. No more states should created before independence
c. Nigeria should revert to a unitary structure
d. the legislature should Legislate for the minority arease the minorities should constitute one state

10. One of these was in existence before the outbreak of the second world war
a. The OAU
b. The League of Nations
c. The UNO
d. The Commonwealth of Nations
e. ECOWAS

PART THREE: FACTS AND QUESTIONS ABOUT NIGERIA

1. Mention the new service chiefs in Nigeria

2. Who is the current INEC chairman?
Answer: Mahmud Yakubu

3. Who is the current NAFDAC Director General?
Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

4. Who is the current Inspector General of police?
Answer: IGP Ibrahim Idris

5. Current chairman of the African Union
Answer: Paul Kagame

6. Who is the secretary General of the united nations
Answer: António Guterres

7. Who is the current minister of education?
Answer: Mallam Adamu Adamu

8. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.
Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

9. What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

10. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

11. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

12. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

13. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe,
Evan Enwerem,
Chuba Okadigbo,
Anyim Pius Anyim,
Adolphus Wabara,
Ken Nnamani,
David Mark

14. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

14. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

16. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

17. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

18. Who is the current minister of finance?
Answer: Zainab Shamsuna Ahmed

19. Who is the current minister of defence?
Answer: Maj. Gen. Bashir Magashi (rtd)

20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

22. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Musa Bello

23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Obarisi Ovie Omo-Agege

24. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

25. Who gave Nigeria her name?
Answer: Flora Shaw

26. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

27. Which country won the last world cup?
Answer: France

28. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

29. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

30. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

31. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele

32. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

33. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

34. Who is the Nigerian current speaker of House of Representatives?
Answer: Femi Gbajabiamila

35. Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari

36. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

37. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

38. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

39. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

40. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

41. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

42. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

43. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

44. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean.

See more current affairs from myschoolibrary